Let op! Darodar-spam in Google Analytics!

Vanaf december 2014 heeft Google Analytics te maken met een grote spammer, Darodar genaamd. Heb je onderstaande referral ook in jouw Google Analytics-account(s) gespot? Komt het getal in de link (hieronder afgeschermd door een zwarte balk) je bekend voor? Dit is je Google Analytics UA-code. Wat is dat precies en hoe kom je er weer vanaf?

Referral spam in Google Analytics

 

Nieuwe spam genaamd Darodar

Ik kwam het bij een klant ook tegen. Er was ineens meer verkeer op de website. Verkeer vanuit Rusland. Verkeer vanaf een niet-werkende link (forum.topix(xxx).darodar.com). Vaak wordt de link geredirect naar een e-commercewebsite. Ook zie je bij je paginatitels het volgende: co.lumb.

 

Google Analytics Spam

Google Analytics Spam

Darodar is nieuwe Russische spam in Google Analytics. Ze gebruiken je UA-code (je unieke Google Analytics tracking ID) en zorgen ervoor dat verkeer vanaf de spammers website getrackt wordt in jouw Google Analytics-account. Ze bezoeken jouw website dus niet.

 

Waarom?

Mensen bekijken maar al te graag welke nieuwe website voor een nieuwe bezoeker heeft gezorgd. Ze gaan naar de link (in dit geval darodar.com) en de spammers verdienen geld, een referral fee. Ga dus niet naar de URL toe!

 

Aanval op Google Analytics, wat doen zij ertegen?

De Darodar-spammers hebben een manier gevonden om spam te verspreiden via Google Analytics en niet meer via bezoekjes aan jouw website. Dit is best een grote aanval op Google Analytics en het probleem ligt ook bij hen. Ze hebben een lek. Dat is erg verontrustend voor de Google Analytics-gebruikers en zal een deuk in het vertrouwen in Google veroorzaken.

De spam is nog niet zo verfijnd en Google kan dit zeker opruimen. Google moet dan wel proactief zijn en bij de eerste tekenen van ongepaste activiteit maatregelen treffen. Dit doen ze al wel, maar niet dagelijks en al helemaal niet realtime. Bron.

 

Hoe stop je dit zelf?

Dat kan niet. De data worden niet via jouw webserver gehost. Je kunt alleen de data uit je Google Analytics filteren, zodat dit geen invloed meer kan uitoefenen.

  • Voeg een nieuw filter toe.
  • Sluit verkeer van de hostnamen ‘co.lumb.co’, ‘lomb.co’ en ‘lumb.co’ uit.
  • Een andere manier is gewoon een aparte Google Analytics-weergave maken van alleen jouw eigen host (bedankt voor de extra tip, Anne Jan).

 

spam Google Analytics uitfilteren

spam Google Analytics uitfilteren

 

Succes!

Plaats een reactieSicco Redegeld

9 jaar geleden

Ontzettend bedankt voor dit artikel. Ik ga het direct door voeren! Erg vervelend om allemaal rotzooi tussen je bezoekersaantallen te zien staan. Top

Amanda van der Linden

9 jaar geleden

Graag gedaan. Simo Ahava heeft ook een handig spamfilter in elkaar gezet. Handig en snel. http://www.simoahava.com/spamfilter/

Maak een Unconference mee

✔ Sparren over online marketing
✔ Geen presentaties
✔ Enkel en alleen conversaties
✔ Jij bepaalt het programma
✔ Erg leuk en leerzaam

[button color="" background="#006cd1" size="large" src="http://www.meetup.com/Online-Marketing-Unconference/"]Join the group[/button]

Neem contact met me op

[contact-form-7 id="1328" title="Contactformulier Samenwerken"]

Maak een Unconference mee

✔ Sparren over online marketing
✔ Voor en door online marketeers
✔ Geen presentaties
✔ Enkel en alleen conversaties
✔ Jij bepaalt het programma
✔ Erg leuk en leerzaam

[button color="" background="#006cd1" size="large" src="http://www.meetup.com/Online-Marketing-Unconference/"]Join the group[/button]

GESCHREVEN DOOR AMANDA

Hoi, ik ben Amanda. Ik ben conversie optimalisatie specialist bij Univé met een passie voor de klant, consumentengedrag, data en onderzoek. Tevens ben ik co-organizer van MeasureCamp Amsterdam.

Copyright 2013 - 2020 © | Amanda van der Linden | All Rights Reserved