Usability testing zonder gecontroleerde A/B/n-test is geen conversie optimalisatie. Mee eens of niet?

Chris Goward van WiderFunnel vertelt in zijn boek You Should Test That exact wat hij vindt van usability testing wanneer het gaat om conversie optimalisatie.

Nearly as bad as best-practice consulting or using the pre & post method is to put too much trust in individual user testing. I define user testing as an excersise where you observe a small group or a single user attempting to accomplish a predefined task on your website. User testing can be an important method for generating hypotheses; but used alone, it isn’t conversion optimization. Don’t make the mistake of following the findings from user testing without verifying using controlled A/B/n tests.

Hij zegt eigenlijk dat je niet te veel vertrouwen moet hebben in usability testing, omdat het een oefening met maar een of meerdere mensen is. Het kan een goede manier zijn om achter hypotheses te komen, maar wanneer je de uitkomst zonder gecontroleerde A/B/n-test volgt, is dit geen conversie optimalisatie.
Ik ben het niet helemaal met hem eens. Mijn redenering staat hieronder beschreven. Wat is jouw mening? Discussieer en leer mee.

 

Usability testing & Don’t Make Me Think

Jaren geleden begon ik mijn literatuurstudie met Steve Krugs Don’t Make Me Think. Een geweldig boek en voor mij in die tijd een echte eyeopener. Voor de mensen die het boek niet kennen: het gaat over hoe jij je website gebruiksvriendelijker kunt maken met als doel dat je de bezoeker niet meer laat nadenken (dit doet hij namelijk niet graag).

Conversie Optimalisatie Model 2

Usability speelt zich vooral af in de onderste twee lagen van het conversie optimalisatie model: functionaliteit (het mogelijk maken) en toegankelijkheid (het makkelijk maken). Bij usability testing ga je in mijn ogen dan ook vooral op zoek naar de struikelblokken. Welke handelingen zijn moeilijk te vinden en daarmee uit te voeren? Weet iemand direct wat hij moet doen op een pagina? Is het makkelijk om een aankoop te doen?

 

Er zijn vele discussies geweest over het aantal deelnemers bij zo’n test, de bijbehorende geloofwaardigheid en de aannames die je wellicht doet. Een voorbeeld van Steve Krug vond ik echt briljant. Je gaat testen of iemand het kantoor goed kan bereiken en je ziet de eerste deelnemer van de test vallen over een stuk losliggend vloerkleed, daarna de tweede deelnemer en precies hetzelfde gebeurt bij de derde deelnemer. Dan kun je er gewoon van uitgaan dat dit een struikelblok is voor veel mensen (de vierde, vijfde of de honderdste deelnemer zal waarschijnlijk ook struikelen).
Dit struikelblok ga je dan toch meteen verhelpen? Of doe je dan toch nog eerst een gecontroleerde A/B-test (A/B-test met de bestaande pagina, waar dus blijkbaar iedereen over valt, tegenover een variatiepagina)?

 

Ik ben het helemaal eens met het ‘you should test that’-principe, maar ik vraag mij af of het in dit geval nodig is. Het lijkt mij alleen nodig wanneer je het probleem op verschillende manieren kunt oplossen en je graag wilt weten welke oplossing het beste gaat werken. Maar als er bijvoorbeeld een button is en men klikt er de hele tijd naast, dan weet je gewoon dat deze button irritant klein is en maak je ‘m groter.

 

Wat vind jij? Hoe pak je dit aan? Laat het weten in de reacties.

Plaats een reactie



Maud Ebbekink (ConsumPsy)

11 jaar geleden

Leuk artikel Amanda,
ik snap je punt helemaal. Het klinkt onlogisch om vastgestelde verbeterpunten aan een site niet direct te verhelpen, maar om er een A/B-test op los te laten (of andere gecontroleerde conversietest). Ik kijk hier als volgt tegen aan.

Resultaten uit een usability-onderzoek zijn de perfecte input voor conversietesten. Of je kiest voor direct aanpassen van de site op basis van de resultaten hangt af van verschillende factoren. Ten eerste de ernst van de conversiekiller; als een bestelbutton niet werkt pas je dit natuurlijk direct aan. Maar daarnaast spelen ook andere factoren mee, zoals het aantal websitebezoekers en aantal conversies op de site. Als dit laag is wordt het uitvoeren van een conversietest lastiger, omdat de test dan erg lang (maanden) zou moeten draaien voordat je statistische zekerheid hebt. Dan ligt het voor de hand dat je toch aanpassingen doorvoert, maar dat je de resultaten hiervan goed in de gaten houdt en analyseert. Anders krijg je de site nooit uit het conversiedal.

Amanda van der Linden

11 jaar geleden

Ja precies, goed uitgelegd en ik ben het er helemaal mee eens. Dank je wel voor je reactie. Houd jij, in dit voorbeeld, de resultaten dan in de gaten d.m.v. een voor en na situatie in bijvoorbeeld Google Analytics? Dit heeft natuurlijk een aantal nadelen of heb je een andere aanpak hiervoor?

Auke Molendijk

11 jaar geleden

Ook helemaal eens met Maud, maar misschien een kleine toevoeging. Als je de traffic niet hebt om een looptijd van een A/B test redelijk te houden (laten we zeggen 300 conversies per maand voor een A/B test met 1 variant), kun je eigenlijk alleen maar besluiten om een aanpassing wel of niet door te voeren.

Om te valideren of de aanpassing een verbetering oplevert in de gebruikerservaring, zou je nog eens exact dezelfde usability test kunnen uitvoeren nadat deze aanpassingen zijn uitgevoerd. Om het voorbeeld van het vloerkleed aan te houden: bij de eerste test lag het kleed er nog. Hierna haal je het kleed weg en kijk je weer wat er gebeurd. Simple as that.

Bijkomend voordeel is dat je vaak in zo’n 2e test weer een paar nieuwe usability knelpunten kunt vinden en die weer kunt gaan oplossen. Steve Krug zegt in zijn boek “Rocket Surgery Made Easy” dat het goed werkt om iedere maand op een ochtend een usability test uit te voeren bij 4 personen en de rest van de maand benutten om deze op te lossen (en deze cyclus iedere maand te herhalen). Is ook mijn ervaring trouwens.

Maak een Unconference mee

✔ Sparren over online marketing
✔ Geen presentaties
✔ Enkel en alleen conversaties
✔ Jij bepaalt het programma
✔ Erg leuk en leerzaam

[button color="" background="#006cd1" size="large" src="http://www.meetup.com/Online-Marketing-Unconference/"]Join the group[/button]

Neem contact met me op

[contact-form-7 id="1328" title="Contactformulier Samenwerken"]

Maak een Unconference mee

✔ Sparren over online marketing
✔ Voor en door online marketeers
✔ Geen presentaties
✔ Enkel en alleen conversaties
✔ Jij bepaalt het programma
✔ Erg leuk en leerzaam

[button color="" background="#006cd1" size="large" src="http://www.meetup.com/Online-Marketing-Unconference/"]Join the group[/button]

GESCHREVEN DOOR AMANDA

Hoi, ik ben Amanda. Ik ben conversie optimalisatie specialist bij Univé met een passie voor de klant, consumentengedrag, data en onderzoek. Tevens ben ik co-organizer van MeasureCamp Amsterdam.

Copyright 2013 - 2020 © | Amanda van der Linden | All Rights Reserved